top of page
Periosafe Tanı Testi

PERIOSAFE® PRO DRS

IMPLANTSAFE® DR

ORALyzer® -aMMP-8 Digital Reader

Periosafe ve Implantsafe, dişlerinizin veya implantlarınızın çevresinde diş eti hastalığı (diş eti iltihabı) veya periodontal doku kaybı (periodontitis) olup olmadığını öğrenmek için uygulanan tükürük ve diş eti sıvısı bazlı bir enzim testidir. Bu test, hastalığın klinik belirtileri (diş eti kanaması, diş eti çekilmesi, kemik erimesi) ortaya çıkmadan hastalığı keşfetmeyi mümkün kılar. Periosafe ve Implantsafe testleri, ORALyzer cihazı yardımı ile mevcut aktif hastalık şiddetinin sayısal değer olarak belirlenmesi sağlanır.

 

PERIOSAFE® PRO DRS

Periosafe

Diş eti kollajenleri, dişlerin kemikte ve aynı zamanda sağlıklı diş etlerinde sıkıca sabitlenmesinde önemli bir rol oynar. Kollajenin yıkılmasından sorumlu olan diş eti iltihaplanma süreçlerinin erken tespiti diş eti çekilmelerinin önlenmesinde oldukça büyük önem arz etmektedir. Kollajenlerin yıkım süreçleri erken dönemde tespit edilmediğinde, ilerleyen süreçte periodontitis gelişebilir ve böylece dişlerin çevresindeki kemiğin erimesine, diş etlerinin çekilmesine ve diş kaybına neden olabilir. Ayrıca, ağız içerisindeki gizli iltihaplanmalar, mevcut kronik hastalıkları (Kalp, diyabet, gebelik komplikasyonları vs.) daha da kötüleştirebilir. Periosafe testleri ile tespit edilen aMMP-8 skorlaması, enzim değerinizde (aMMP-8) bir artış tespit ederek gizli (subklinik) “Aktif Periodontal Dejenerasyon (APD)” tespit edilmesini sağlar.

 

Test sonucu pozitif değerlerde olan hastalarda a-MMP-8 enziminin aktif olduğu, dolayısıyla diş eti kollajenlerinin parçalanmaya başladığı anlamına gelir. “Kolajenaz” olarak da adlandırılan bu süreç, patojenik (hastalığa neden olan) diş mikroplarını önlemek için ağız dokularının oluşturduğu bir reaksiyondur, bir nevi diş eti iltihabının bir sonucudur.

 

Kollajen yıkımına neden olan etkenler düzenli ve profesyonel bir şekilde ortadan kaldırılmazsa, diş eti çekilmeleri, dişi yerinde tutan kemiğin erimesi ve dişlerde sallanarak düşme riski artış gösterir. Bu süreç periodontitis olarak bilinir. Ayrıca aktif diş eti iltihaplarında mikrobik faktörler kan dolaşımına katılarak vücut organlarını etkileyebilmektedir.

Eğer kollajen yıkımı erken dönemde zamanında tespit edilirse, basit erken dönem tedaviler ile hastalık başlangıç evresinde durdurulabilir. 

Aktif Periodontal Kollajen Dejenerasyonu

Aktif kollajen yıkımı

1- Sağlıklı Diş Eti

2- Erken dönem dejenerasyon (Klinik şartlarda gözlenmez - Periosafe ile tespit edilebilir)

3- Mukozit / Gingivitis

4- Periodontitis (Diş eti çekilmesi - kemik kaybı)

*ORALyzer cihazı ile ölçülen aMMP-8 enzim seviyesi 20 ng / ml'yi aşarsa, bu sonuç kollajen yıkımının başlangıcını gösterir.

IMPLANTSAFE® DR

Dental implantları çevreleyen dokuda tedavi edilmeyen iltihaplar da implantların çevresindeki kemiğin erimesine ve implant kayıplarına neden olabilmektedir.

 

İmplantın çevre dokularında oluşabilecek hasarı önlemek için, erken teşhis önem arz etmektedir. İmplantların etrafındaki dokuların sağlıklı olarak korunması için, yılda 2 kez tükürük analizinin (kantitatif aMMP-8 analizi) gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Subklinik iltihabı ortadan kaldırmak veya erken evrede tespit etmek için implantsafe testleri ile yalnızca implantların çevresindeki iltihabi risk faktörü tespit edilebilmektedir.

implant parçaları
Implantsafe

Aktif Periimplant Kollajen Dejenerasyonu

Periimplant yıkımı

1- Sağlıklı İmplant

2- Erken dönem kollajen dejenerasyonu

3- Periimplantitis (Kemik kaybı)

bottom of page