top of page

Neden Diş eti Hastalıkları Meydana Gelir?

Ağız kavitesi milyonlarca bakteriyi içerisinde barındırır. Bu bakteriler, tükürükte bulunan mukus ve diğer partiküller ile birlikte diş üzerinde "bakteriyel plak" olarak adlandırılan yapışkan ve soluk renkli yapıyı meydana getirir. Başarılı ağız bakımı ve diş fırçalama ile bakteriyel plak uzaklaştırılabilir. Ancak bakteriyel plağın uzaklaştırılamaması, daha mineralize ve sert bir yapı olan diş taşı oluşumuna neden olur. 

Diş eti hastalıklarının oluşumunun temelinde bakteriler vardır. Yoğun diş taşı birikimi ve eksik ağız hijyeni diş eti hastalıklarının gelişimine zemin hazırlarken, bir diğer yandan ağızdaki mikrobiyal profilin daha hastalık yapıcı (patojenik) bir değişim göstermeside periodontal hastalıkların gelişiminde rol oynar.

Periodontology 2000'den alıntı

*Şekil The influence of smoking on host responses in periodontal infections, 

Periodontology 2000, Vol. 43, 2007, 267–277, makalesinden alıntıdır.

Neden Dişeti Hast. Meyd. Gelir

Gingivitis

Gingivitis

Bakteriyel plak veya diş taşının dişler üzerindeki uzun dönem varlığı zararlı sonuçlarıda beraberinde getirir. Bakterilerin, diş etlerinde neden olduğu iltihaba "gingivitis" adı verilir. Gingivitis, diş eti hastalıklarının hafif formudur ve günlük fırçalama, diş ipi kullanımı ve düzenli diş taşı temizliği ile birlikte sağlıklı hale kavuşabilir. Gingivitis' te dişi çevreleyen ve yerinde tutan kemikte herhangi bir kayıp söz konusu değildir. 

Gingivitis

Periodontitis

Periodontitis

Gingivitis' in uzun dönem tedavi edilmediği olgularda periodontitis (diş çevresinin iltihabı) meydana gelebilir. Periodontitis' in meydana geldiği oldularda diş etinin diş ile olan bağlantısı zayıflar ve "cep" olarak adlandırılan diş-diş eti arasında bir takım boşluklar meydana gelir. Bağışıklık sisteminin bakteriyel plak ile savaşmasına rağmen, bakteri yayılımı daha derin dokulara yayılımı devam eder. Bakteriyel toksinler ve bağışıklık sisteminin gösterdiği yanıt dişin çevresindeki kemiği yıkımına da sebep olur. Tedavi edilmediğinde dişi yerinde tutan kemiğin yıkımı ile birlikte dişte sallanma meydana gelebilmekte ve dişin çekilmesi gerekebilmektedir. 

Periodontitis

Risk Faktörleri

Risk Faktörleri
  • Sigara : Diş eti hastalıklarının gelişmesinde ki en önemli risk faktörüdür. Aynı zamanda diş eti tedavisinin başarısını da oldukça azaltmaktadır.

  • Hormonal Değişimler: Diş etinin bakteri plağına karşı olan hassasiyetini etkileyerek gingivitis' in daha hızlı gelişimine neden olur.

  • Diyabet : Diyabet, genel sistemik enfeksiyona yakalanma riskini artırmakla birlikte diş eti hastalıklarının da gelişiminde etkilidir.

  • Diğer Hastalıklar : Bağışıklık sistemi üzerinde etkiye sahip bir çok hastalık (Kan hastalıkları, Kanser, AIDS vs.) periodontal hastalığın gelişimine zemin hazırlar.

  • Kullanılan İlaçlar : Bazı ilaçlar tükürük yapısını, salgılama miktarını etkileyebilmekte ve dolayısıyla diş eti hastalığı oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir. Diğer bazı ilaçlarda direk diş eti büyümesi gibi yan etkilere sahip olabilmektedir.

  • Genetik Hassasiyet : Bazı bireyler, genetik olarak diş eti hastalıklarının gelişimine daha yatkındırlar.

Kimler Diş Eti Hastalıklarına Yakalanırlar?

İnsanlar genellikle 30-40 yaşlarına kadar diş eti rahatsızlıklarının farkına varmazlar. Erkekler diş eti rahatsızlıklarının gelişimine kadınlara oranla daha yatkındırlar. Genç bireyler genellikle gingivitise sahiptirler, nadiren periodontitis oluşumu gözlenir. Bir çok faktörün devreye girmesi ile birlikte (Yaş, cinsiyet, beslenme alışkanlıkları, sigara, sistemik hastalıklar vs.) diş eti hastalıkları çoğunlukla bakteriyel varlığın, diş etinin savunma bariyerini aşarak daha derin dokulara ilerlemesi sonucu meydana gelir.

Diş fırçalama
Kimler Dişeti Hastalıklarına Yakln

Diş Etlerimde Hastalık Olduğunu Nasıl Anlarım?

Dişetlerimde hastalık olduğunu nasıl anlarım
  • Kırmızı ve şişkin diş etleri

  • Diş eti kanaması

  • Ağız kokusu

  • Dişlerde sallanma

  • Diş eti çekilmesi / Dişlerin daha uzun görünmesi

 

Tüm bu bulgular periodontoloji uzmanına muayene olunmasını gerektiren ciddi diş eti problemlerinin işareti olabilir. Muayene esnasında doktorunuz doğru teşhis amacıyla,

  • Tıbbi sağlık geçmişinizi ve sosyal alışkanlıklarınızı (sigara vs.) sorgulayabilir.

  • Diş etlerinin iltihabi derecesini tesbit etmek amacıyla bir takım diş eti ölçüm indexleri yapabilir.

  • Diş eti ceplerinin ölçümü amacıyla ince periodontal sondalarla bir takım ölçümler yapılabilir (Bu ölçüm genellikle ağrısız olmaktadır).

  • Bir takım röntgenlerle teşhisin desteklenmesi gerekebilir.

Diş eti kanaması
bottom of page