Diş Eti
Diş Eti
Dişi çevreleyen dokulardan birisi olan diş eti, en fazla göz önünde bulunan ve gülüş estetiğini oluşturan en önemli unsuru oluşturmaktadır. Sağlıklı bireylerde içeriğinde yer alan bağ dokusu ve epitel yapısına bağlı olarak pembe renkte bir görünüme sahiptir.
Diş eti uzmanı, diş eti hastalıklarını önlemeye ve tedavi etmeye odaklanırken, gingivitis ve periodontitis gibi rahatsızlıkları ele alarak, diş eti sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için önemli bir rol oynar.
Diş eti, ağız içerisinde bulunduğu bölgelere bağlı olarak yapısal bir takım farklılıklar gösterirler.
Temel olarak diş etini üçe ayırabiliriz.

Serbest Diş Eti
Serbest diş eti, dişi boyun bölgesinden çevreler ve hafif hareketli yapıya sahiptir. Sağlıklı bireylerde serbest diş eti ile diş arasında 0.5 mm civarında bir boşluk (cep) vardır.
* Diş ve diş eti arasında yer alan boşluğun (cebin) sağlığı genel diş eti sağlığının ve estetiğinin korunması açısından çok önemlidir.
*Çeşitli nedenlerle diş çevresinde oluşan bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar cebin derinleşmesine neden olarak kemik erimesine neden olabilecek bir sürecin başlamasını sağlayabilir.

Yapışık Diş Eti
Yapışık diş eti, dişe ve dişi yerinde tutan kemiğe sıkı bir şekilde bağlantı kurarak bu dokuların korunmasında büyük bir rol üstlenir.
*Yapışık diş etinin yeterli olmadığı durumlarda diş eti çekilmesi riski artış göstermektedir.

Oral Mukoza
Yapışık diş etinin devamını oluşturur. Dudak ve yanak kaslarının etkisiyle hareketli bir yapıya sahiptir. Dişin çevre dokuları için yapışık diş eti kadar dirençli bir koruma görevi göstermez.
